Research and development

Att vistas ute i kyla, fukt och värme är en sak, att arbeta under dessa förhållanden är något helt annat. Taigas vision om att utveckla världens mest hållbara arbetskläder ställer hårda krav på våra plagg – och lika hårda krav på vår kunskap.

Testade i verkligheten

Vår produktutveckling börjar med dig som använder kläderna. Varje plagg utvecklas i nära samarbete med yrkesutövare i flera olika branscher under många år. 

Våra designers, mönsterkonstruktörer och tygansvariga besöker våra mest hängivna användare ute i fält för att ta reda på hur våra kläder faktiskt används. Vad stoppas i fickorna och hur påverkar det livslängden? Är reflexerna fortfarande synliga efter flera års användning? Är isolering och ventilation tillräcklig när du växlar mellan vila och aktivitet i arktiska miljöer? 

I vår egen testanläggning Taiga Climate Lab kan vi återskapa världens mest utmanande väderförhållanden. Där utsätter vi kläderna för hårda tester för att vara säkra på att de uppfyller kraven.

Innan dess har vi förädlat, finslipat och utvecklat våra plagg under flera år tillsammans med dem som använder dem varje dag. Resultatet är arbetskläder som fungerar i verkligheten, inte bara på pappret.

Kunskap och innovation

Vår kropp fungerar som bäst mellan +28 ºC och + 32ºC. Då klarar kroppen av att värma eller kyla sig själv och våra sinnen är på toppen av sin förmåga. Det är en temperatur som få av våra användare arbetar i under stora delar av året. De behöver vara rätt klädda för att fungera optimalt. 

Våra klädsystem bygger på kunskap från över 30 års samarbete med klimatfysiologer vid universitet och högskolor samt några av Sveriges mest erfarna överlevnadsexperter. Vi vet vad som krävs för att behålla prestationsförmågan, finmotoriken och omdömesförmågan under stark kyla eller värme.

Det är inte bara elementen som står för de riskfyllda miljöerna. Tillsammans med världens ledade leverantörer utvecklar vi tyger och material som sätter standarden för yrkeskårer som arbetar utomhus – från innovativa tyger som bland annat skyddar mot vätskeburen smitta till avancerat IR-kamouflage.

Innovation kräver kunskap och kunskap är en färskvara. Vi slutar aldrig att fråga, utforska, testa och undersöka för att förverkliga vår vision om världens mest hållbara arbetskläder för världens mest krävande klimatområden. Det sitter i vårt DNA.

Hållbara plagg som tål att granskas

Kvalitet, anpassningsförmåga och lång livslängd är skälet till att några av världens mest utsatta yrkesgrupper väljer oss. Det är en investering som lönar sig, år efter år. Men hållbarhet handlar om mer än slitstyrka. 

Vi utvecklar våra kläder i Sverige och producerar dem i Europa för att säkerställa en hållbar produktionskedja med liten miljöpåverkan. Det betyder kortare transporter och en större kontroll i hur våra plagg tillverkas och hur detta påverkar miljön. Målet är hållbara plagg som skyddar dig från naturens krafter – samtidigt som vi har en minimal påverkan på densamma.

Vill du veta mer om hur vi arbetar med att utveckla världens mest hållbara arbetskläder? Hör av dig till oss så berättar vi mer.