Material

Vi nöjer oss bara med det bästa. Därför använder vi textilier och kvaliteter från världens främsta aktörer på funktionsmaterial. Dessutom har vi i nära samarbete med forskare utvecklat egna material. Sedan kombinerar vi materialen, utvecklar kläderna och sätter samman dem i de system som passar våra användares behov bäst. Ett betyg på vårt kvalitetstänkande är att vi är IS0 9001-certifierade.

SS-EN ISO 9001 symbol

GORE-TEX-material

GORE-TEX är en hel familj av material som bygger på en och samma grundprincip: ett membran med miljontals mikroskopiskt små porer per kvadratcentimeter. De är många gånger mindre än en vattendroppe, för att vatten inte ska kunna tränga igenom. Däremot är de tillräckligt stora för att släppa ut ångmolekyler (som till exempel värmeångan från din kropp). Resultatet är ett material som håller dig torr.

2-lagers Gore-Tex-material

Membranet lamineras mot yttertyget för att vatten ska rinna av direkt. För att skydda membranet på insidan använder vi ett tunt polyesterfoder som vi dessutom syr innerfickor i.

3-lagers Gore-Tex-material

De flesta av våra GORE-TEX-byxor är 3-lagers. Det innebär att GORE-TEX-membranet lamineras mellan två lager tyg. Man behöver då inget innerfoder som lätt kan rivas upp (till exempel när man tar på sig byxorna med skorna på).

Gore-Tex Salina Liner

Ett följsamt och samtidigt väldigt lätt membran. Det är vattentätt, har god förmåga att släppa ut fukt men släpper däremot inte igenom vind.

WINDSTOPPER®-produkter

Total vindtäthet och samtidigt maximal andningsförmåga. WINDSTOPPER håller dig varm och bekväm även i de hårdaste vindar och i det tyngsta arbete. Ändå förhindrar inte Windstopper din rörlighet. Materialet är kompakt och smidigt.

Crosstech®-material

Ett vind- och vattentätt material som skyddar mot vätskeburen smitta liksom mot de vanligast förekommande ämnena vid trafikolyckor. Till exempel bensin, batterisyra, släckskum, hydraulolja och klor. Crosstech® ingår i TMB-Block.

EGNA MATERIAL

I nära samarbete med forskare utvecklar vi egna material. Sedan kombinerar vi materialen, utvecklar kläderna och sätter samman dem i de system som passar våra användares behov bäst.

TWP

Ett vind och vattentätt material som kombineras med unika konstruktionslösningar och tejpade sömmar. Resultatet är funktionella kläder med hög komfort och lång hållbarhet och som har en hög andningsförmåga och vattentäthet.

TP-122

En tät poplin i 65% polyester och 35% bomull. Väven, som är utvecklad av Taiga, är uppbyggd av 2-trådigt garn i både varp och väft och impregnerad för att motstå väta. Materialet är mycket tåligt med hög vindtäthet och vattenavvisning. Torkar snabbt.

TMB-Block

Skyddskläder mot vätskeburen smitta från människa och djur samt mot stänk från klor, batterisyra, bensin, släckskum & hydraulolja. Standarden bygger på ISO 16604 som vi har utvecklat vidare och lagt till europanormen EN ISO 20471:2013 (Skyddskläder med god synbarhet) och ökat komforten.

ÖVRIGA MATERIAL

Utöver GORE-TEX och våra egna material använder vi oss av ett flertal andra. Alltid med dig som användare och plaggens funktion i fokus.

Polartech Thermal Pro Highloft

Isolerar extremt bra i förhållande till sin vikt. Den torkar snabbt och är en god fukttransportör.

Cordura

Cordura är ett varumärke för ett otroligt slitstarkt polyamidmaterial med mycket låg vikt. Det är nästan dubbelt så starkt som polyester. Cordura används bland annat i MC-ställ då det ger samma skydd som läder – vid halva vikten. Vi använder Cordura både som förstärkning och som material för hela skalplagg.

Polyamid

Ett material som är både starkt och lätt. I förhållande till sin vikt är det starkare än polyester. Därför används det oftast i ytterskal som till jackor etc.

Polyester

Vi använder polyester främst i våra ambulanskläder. Materialet har utmärkt färgäkthet och bevarar kulörerna i plagg som är certifierade enligt SS-EN 471 (hög synbarhet). Andra fördelar är materialets höga tolerans mot många kemikalier, liksom dess extremt låga vattenabsorption (fukt sugs inte upp vid till exempel svettning utan kan istället transporteras ut med luften).

Nomex

Ett av de absolut främsta materialen när det gäller att skydda sig mot hetta. Nomex ingår i gruppen Aramidfibrer och är helt flamskyddande i sig och alltså inte flamskyddsimpregnerat. Dessutom är Nomex lätt och slitstarkt. Vid mycket höga temperaturer kan materialet förkolna, men det brinner, smälter eller krymper aldrig. Med Goretex Flameliner i plaggen blir det dessutom vind- och vattentätt.

Thermolight Plus och Extreme

Isolerande material med mycket hög isolationsförmåga i förhållande till vikt. Fibern suger inte åt sig fukt vilket gör att materialet torkar snabbt. Materialet behåller sina goda egenskaper efter mycket användande och många tvättar.

TENCEL™ LYOCELL

TENCEL™ Lyocell är gjord av miljövänliga fibrer och är känd för sin höga kvalitet med egenskaper som slitstark, skön mot huden, god andningsförmåga, naturligt antiseptisk och bra fuktreglering.

Materialet tillverkas av cellulosa från snabbväxande eukalyptusträd, ur kontrollerad och FSC-certifierad skog, och förädlas i ett slutet kretslopp där 99% av kemikalierna återvinns och resterande renas. Produktionen kräver 95% mindre vatten jämfört med bomull och fibrerna i materialet är 100% biologiskt nedbrytbara. TENCEL™ förbättrar kontinuerligt produktionsprocesser för att maximera resurseffektivitet och minimera miljöpåverkan och har hög transparens och spårbarhet kring sina material.

CE-STANDARDER

Ett flertal av våra plagg är CE-märkta för att säkerställa de särskilda behoven av skydd som kan vara aktuella. Läs mer här.