Vattentåligt på västkusten

Som brandman stöter du på betydligt fler arbetssituationer än just bränder. Det kan handla om personskador, trafikolyckor eller insatser IVPA, I Väntan På Ambulans. För Falck Räddningstjänst i Väröbacka är en stor del av arbetet förlagt på kärnkraftverket Ringhals, där staben också har sin utgångspunkt.

– På industrier som Ringhals finns ett krav på att räddningstjänst ska finnas på plats dygnet runt. Men vi har också andra släckområden runt om Ringhals som vi ansvarar för, berättar Jonas Bjurinder som är platschef på Falck Räddningstjänst i Väröbacka.

Räddningstjänsten på Ringhals togs över av Falck i februari i år och det var också då som man började använda kläder från Taiga.

– På Västkusten får vi en hel del regn, så då är det extra viktigt att våra kläder är funktionella och tål vatten och vind, säger Jonas.

Därutöver ska kläderna även vara praktiska, och frågar man brandmännen bör de också vara snygga.

– Allt ifrån skaljackor till underställ och strumpor får vi från Taiga. Det är kläder vi har på oss under hela våra arbetspass och då vill man gärna att de ser bra ut, vilket de vi har idag gör. Brandmännen blev väldigt nöjda när vi bytte till Taiga.

Det allra svåraste vädret att klä sig för tycker Jonas är regn från sidan och blåst.

– Då behöver man t.ex. ha bra kragar som inte släpper in något vatten. Är man blöt och kall utför man inget bra arbete. Vikten av bra arbetskläder kan inte underskattas.