Halda ser till så att rätt material blir till rätt produkt

På råvarulagret på Taigas huvudkontor arbetar Halda Kabil. Hit kommer allt material som ska bli till kläder. - Det gäller att vara väldigt noggrann när man märker upp tygrullar och etiketter för de kan se likadana ut, men det är de inte, säger Halda.

Halda tar emot alla tyger, etiketter, storleksetiketter och knappar och märker upp dem för att veta vad som är vad och vart det ska förvaras. Att vara noga när man märker upp materialet är a och o för att det ska bli rätt hela vägen till färdig produkt. Sedan klipper han en bit av tyget och provar den mot en mall för att se så att det håller den kvalité som det ska.

- Vi testar alla tyger som kommer, det är jätteviktigt. Om tyget inte håller tillräckligt hög kvalité så använder vi det inte. Men det händer väldigt sällan.

Halda får en arbetsorder på vad det är som ska sys upp. Därefter packar han exakt det som behövs för just den ordern i samma låda. Förutom textil kan det handla om till exempel olika band, hangtags, storleks- eller namnetiketter. Lådan skickas sedan till någon av de fabriker som Taiga producerar i.

- Det är viktigt att räkna och hålla ordning när man packar ordern, annars finns kanske inte tillräckligt med material för att sy upp hela ordern.

Nästa år firar Halda 20 år som anställd på Taiga. Han har inte varit sjuk en enda dag.

- Det blir så när man har roligt, och jag har jätteroligt. Fast man tror att man kan allt så finns det alltid något nytt att lära sig. Då blir också varje vecka en ny vecka, konstaterar han.