Han köper kläder till försvarets hundtränare

När man jobbar med hundar behöver kläderna både vara hållbara och ha plats för hundgodis och annan utrustning. Lars Åhman är kommendant på Försvarets Hundavelsstation i Sollefteå, där framtidens hundar för försvaret och polisen föds upp. Lars själv är officer och bär normalt försvarets uniform, men det finns däremot andra inblandade som behöver bra och funktionella civila arbetskläder.

”Hos oss stannar valparna tills att de är åtta veckor gamla, men efter det bor de hos våra fodervärdar i strax över ett år. Under den här tiden tränas de i bland annat lydnad men utsätts också för olika situationer så som att åka bil, buss och andra färdmedel. På så sätt uppstår naturliga situationer där de får möta andra hundar och människor. Som ett stöd för våra fodervärdar har vi särskilda fodervärdskonsulenter, som förbereder och hjälper hundarna för de miljöer de kan möta som tjänstehund i försvaret eller polisen. Det är till dessa fodervärdskonsulenter som vi köper in kläder så att de kan träna hundarna i alla väder.”

I tio år har fodervärdskonsulenterna haft jackor från Taiga och nu är det snart dags att köpa nya. Den här gången kommer man också köpa in byxor.

”Jackorna vi har haft fram tills nu har inte gått sönder en enda gång. Just hållbarheten är väldigt viktigt när man arbetar med hundar, och inte minst i arbete med nyfikna valpar”.