Fukt och frost på Åreskutan

I vissa yrken spelar det ingen roll hur dåligt vädret är – du måste ut ändå. En del har till och med som mest att göra när vädret är som sämst. Så är fallet för Mikael ”Ludde” Lundström som ansvarar för Skidpatrull och Event hos Skistar i Åre.

– Vi kan aldrig sitta och vänta ut en storm, utan när stormen är över och solen tittar fram behöver vårt arbete redan varit färdigt. Då vill åkarna ut i backen igen.

Ludde ägnar sig främst åt säkerhetsarbete, vilket kan bestå i allt från att ta hand om skadade åkare till förebyggande lavinarbete. Året runt spenderar han tid utomhus, men just i Åre där Ludde jobbar är det inte kylan som är värst, utan vinden och den höga luftfuktigheten.

– Åre ligger mycket närmre kusten än skidorter så som Sälen. Ett stort problem för oss är därför all isbildning, som kan bli väldigt omfattande t.ex. på liftar. Vi kan aldrig vänta på att vädret ska bli bättre innan vi tar bort isen, utan så fort stormen lägger sig måste vi kunna hålla liftarna öppna. Därför får vi ta oss ut när vädret är som sämst istället.

Fukten kan också ställa till det på andra sätt, och om man inte skyddar ansiktet kan ögonfransar eller skägg snabbt frysa till is. För att hålla sig varm och torr är det därför lager-på-lager-principen som gäller. Ansiktet täcks med mask och skidglasögon, och även på områden som händer och fötter behövs mer än ett lager kläder. Inte sällan är man i Luddes yrke ute 2-3 timmar i sträck, och ibland sker arbetet i upp till 60 meter höga master.

Vintern pågår ju dock inte året runt, utan sommartid är det inte ovanligt att medarbetarna kan jobba i shorts. Däremot kan snön egentligen dyka upp när som helst under året.

– Längst upp på Åreskutan kan det snöa även på sommaren. Men tycker man att vädret är det viktigaste av allt så väljer man nog inte det här yrket. Att man bosätter sig på platser som Åre grundar sig för de flesta i hur mycket som finns att göra här – skidåkning, cykling, fiske med mera. Det är vad som gör det värt det.