Fluorerade ämnen en komplex fråga

Fluorerade ämnen är ett hett ämne i många olika sammanhang. Än finns det inget bra komplement, men mycket har hänt de senaste åren och förhoppningsvis närmar vi oss en bättre lösning. Tillverkningen av skyddskläder har andra krav och certifieringar jämfört med vanliga modeplagg, vilket gör frågan svår.

Fluorerade ämnen används för att ge kläder olje-, smuts-, och vattenavvisande egenskaper. Det är lätt att förväxla detta med något slags membran som gör ett plagg vattentätt, men det har inte med vattentäthet att göra. Fluorerade ämnen är inte naturliga, utan de är framställda på konstgjort vis. Det finns olika sammansättningar av fluorerade ämnen och de finns inom textilindustrin, men även inom andra produkter så som, duschdraperier, pizzakartonger och take-away lådor.

En del av Taigas produkter har certifieringar som kräver att fluorerade ämnen behöver finnas för att kunna uppfylla de uppsatta skyddskraven. De fluorerade ämnena kan därför inte fasas ut på samma sätt inom en bransch som tillverkar avancerade arbetskläder för krävande miljöer, som mode- eller fritidskläderbranschen. Detta gör frågan komplex.

Taiga följer debatten och är aktiva i olika projekt för att på sikt fasa ut den här typen av ämnen. Arbetet går framåt och mycket har hänt de senaste åren, men det finns tyvärr idag inget komplement med liknande egenskaper. Målet är att slippa lägga på en kemikalie på kläderna och istället forma en fiber som har liknande egenskaper.

- Lotusblomman är en bra liknelse. Lotusblomman har vissa ytspänningar och inbyggd vattenavvisning. Bladet är format så att vattendroppen inte sugs ner och att vatten rinner av utan att ytan blir fuktig, berättar Roland Iwanow, produktchef på Taiga.