En jacka med historia

Det kom ett mail till oss på Taiga. Bakom mailets rubrik, ”En kärleksförklaring till en jacka”, finns en 14 år lång historia. Den handlar om vinterrallyn i Värmland och skottlossning i Afghanistan – bland mycket annat.

Historien om Torbjörn Söderberg och hans jacka inleds i djupa småländska skogar vintern 2005. Torbjörn var då gruppledare för en insatsgrupp inom Svenska kraftnät. Uppdraget för Molos, som var gruppens namn, var att ordna med stabs- och sambandsstöd för den personal som ansvarade för röjningsarbetet efter stormen Gudrun.

– Vårt arbete i södra Småland och norra Blekinge handlade om att agera i ur och skur, oavsett tid på dygnet. När vi fick uppdraget direkt efter stormen hämtade vi alla i gruppen ut persedlar för jobbet. Bland annat fick vi en jacka av modellen Toronto från Taiga och jag kan säga att jag föll pladask för både kvaliteten och mångsidigheten, säger Torbjörn Söderberg när vi ringer upp för en pratstund 14 år senare.

Ett år efter Gudrun var Torbjörn så fäst vid jackan att han använde den både i jobbet och privat. Under en tid på Ericsson Response, en grupp inom Ericsson som rycker ut med teknisk kompetens till krishärdar runt om i världen, var Torontojackan med.

– Efter tsunamin var jag på Sri Lanka på ett uppdrag. Den resan ledde till ett jobberbjudande från FN-organet World Food Programme. Jag blev en av 15 i en styrka stationerad i Dubai. Vår uppgift var att jobba med IT och telekomförbindelser i krig och kris runt om i världen. Det var ett drömuppdrag men tyvärr innebar det att jag fick lämna tillbaka jackan som jag fått ut av Svenska kraftnät, säger Torbjörn.

Vid en resa ned mot Västkusten våren 2006 letade Torbjörn upp adressen till Taigas kontor i Varberg. Han styrde bilen dit i förhoppning att kunna köpa en jacka privat. På adressen fanns dock bara kontor och lager, men efter hänvisning till en lokal återförsäljare kunde Torbjörn köpa jackan han sökte.

– Det var det dyraste klädesplagg jag någonsin köpt, by far.

Från 2006 och fram till idag har Taigajackan varit Torbjörn Söderbergs följeslagare runt om i världen.

– Jag räknade att den besökt 15 länder. Den har varit i Afghanistan, Pakistan och i Italien. I Afghanistan var jackan med när vi blev beskjutna med artillerield. Det var inte så att jag blev träffad men det har varit utsatta miljöer som jag jobbat i. Vi har utanför arbetet upplevt ett par värmländska rallyn i 20-25 minusgrader och varit på skidresor i både Alperna och Sälen. Utan att överdriva kan jag säga att jag haft jackan på mig varje vinterdag under de här åren, säger Torbjörn.

När jackan plockades fram för sin 14:e säsong lossnade fästet till dragkedjan och den nedersta centimetern av dragkedjan sprack.

– Vanligtvis är jag inte sådan som skickar feedback till höger och vänster men när det här hände så kände jag för att dra ett mail till Taiga. Jag har haft många utomhusplagg av bra kvalitet men jackan är ändå något alldeles extra. Mångsidigheten i alla temperaturer från 10 plusgrader till 25 minusgrader och det faktum att den alltid är mitt förstaval, oavsett om jag ska klättra i en radiomast eller åka tunnelbana mellan T-centralen och Stadshagen, är outstanding.

Mailet med den positiva feedbacken väckte Taigas intresse. Jackan skickades till Varberg och där samlades chefer, produktansvariga och andra medarbetare kring plagget.

– Det är väldigt lärorikt för oss att titta på ett plagg som använts ”på riktigt” så intensivt under så lång tid. Vi ser var slitaget finns och hur de olika materialen stått sig. Att få beröm är jättekul men minst lika häftigt var att vi kunde analysera plagget, säger Lasse Andersson som är försäljningschef på Taiga.

Torbjörn Söderberg har nu köpt en ny jacka av samma modell. En värdig ersättare till en trogen kamrat, visar det sig.

– Jackan var funktionen för mig. Det fanns ingen sentimental koppling till den gamla jackan. Taiga får gärna behålla den, säger Torbjörn som ser att plagget utvecklats men att mycket är sig likt.

– Jag blev väldigt glad när jag såg att de stora fickorna är kvar. Att kunna plocka med en Ipad i ena fickan och en dator i den andra, det finns det inga andra jackor som klarar. Jag är frilansfotograf på fritiden och bär mycket med mig, både i jobbet och privat.

Finns det något som skulle kunna förbättras?

– Det enda jag tänker är att jackan är något tyngre än friluftsmärkenas toppmodeller, särskilt med fodret i. Själv anser jag att det definitivt är värt det. När jag köpte jackan för 13 år sedan funderade jag såklart över priset också. Var det värt pengarna? Hell yes, säger jag bara idag. Det här var en investering som betalade sig – och jag tvekar inte en sekund på att göra samma köp igen.