CPA – En fältuniform för de mest krävande och utmanande miljöerna

Över tio års utveckling i samarbete med skandinaviska specialförband har resulterat i ett Gore Tex-ställ mer flexibelt, funktionellt och slitstarkt än något annat på marknaden. Läs mer om hur vi utvecklade CPA och CPA Arctic, ett uniformssystem använda av specialförband över hela världen.

Strax efter millennieskiftet blev vi kontaktade av ett nordiskt specialförband. De hade en utmaning med sina dåvarande regnställ. Membranet i regnstället gav utslag i bildförstärkare och mörkerglasögon, något som helt enkelt inte var acceptabelt i den typen av uppdrag som utfördes.

Jonas Rydholm, Creative Director.

Militära specialförband rör sig i några av jordens mest ogästvänliga miljöer. Från våta skogar till karga kustområden och arktiska fjäll. Det ställer extremt höga krav på utrustningen. Utvecklingen av CPA Jacket började med en tydlig problemformulering: kan vi ta fram ett militärt uniformsställ som klarar regn, men samtidigt har ett effektivt IR-kamouflage? Dessutom tåligt nog att motstå dagligt slitage i krävande miljöer?

Vår produktutveckling börjar alltid med en tydlig utmaning. Det är våra användares erfarenheter som ligger till grund för vårt arbete. Det är där allting börjar. Det är därför vi har en ständig dialog med de som bär Taiga i tjänsten. Det vet vad som funkar – och vad som behöver utvecklas.

Camilla, produkt- och designchef.

 

Separerade lager för en minskad IR-profil

Utmaningen låg i att skapa ett plagg som gav ett bra väderskydd, men samtidigt bibehöll en låg IR-profil. Något som ingen leverantör lyckats med tidigare. Lösningen låg i en ny typ av konstruktion.

CPA Jacket består av två lager. Ett ytterskal av lätt och tålig Cordura Polyamid, samt en Gore Tex-liner som hänger löst innanför yttertyget.

Vi började experimentera med en konstruktion där Gore Tex-membranet var separerat från yttertyget. Vi såg snabbt att det gav en betydligt lägre IR-reflektion, men det innebar också andra fördelar, som förbättrad isolationsförmåga.

Roland Iwanow, utveckling- och materialansvarig.

 

Håller dig torr – även i stark kyla

I en limmad trelagers-konstruktion kan ångtransporten genom membranet sluta att fungera i kalla temperaturer. Ångan – och tyget – fryser helt enkelt till is om yttertemperaturen är tillräckligt låg.

Linerkonstruktionen i Taiga CPA Jacket skyddar membranet från kyla eftersom det är placerat närmare kroppens värme och längre från yttertygets kyla. Det gör att ångtransporten bibehålls och du håller dig torr, även i kraftig kyla.

Taiga CPA Jacket tål väta, kyla och växlande temperaturer från +5 till -50 grader celcius. Det innebär att du håller dig torr i operationer där du växlar mellan rörelse och vila, nästa oavsett hur kallt det är.

Kombinationen av tålig Cordura och ett ångtransporterade Gore Tex-membran ger en jacka som är skräddarsydd för det kallare klimatet på norra delen av halvklotet.

Roland Iwanow, utveckling- och materialansvarig.

 

Slitstyrka och tålig konstruktion

Taiga CPA Jacket lånar sitt namn från det material som är en central del av dess funktion, Cordura Polyamid. Det är ett lätt och slitstarkt material, skräddarsytt för långa och krävande vistelser i karga och krävande miljöer.

Den tåliga konstruktionen innebär att du inte behöver bekymra dig för att skada jackans membran. Yttertyget i Cordura Polyamid skyddar Gore Tex-membranet från att punkteras när du rör dig i snårig skog eller bland vassa klippor. Den enkla och robusta konstruktionen gör också jackan lätt att reparera i fält.

Vi har justerat material, trycktekniker och passform i över ett decennium för att skapa den mest taktiskt mångsidiga Gore Tex-jackan på marknaden.

Camilla, Produkt- och designchef.

 

Lättare packning och större rörlighet

Det extra lager av luft som bildas mellan Gore Tex-membranet och yttertyget transporterar bort ångan effektivt, samtidigt som det isolerar väl vid kyligare väderlek. Det minskar behovet av extra förstärkningsplagg, vilket ger en ökad rörlighet och minskad totalvikt på utrustningen.

Taiga CPA Jacket är en del av ett helt uniformssystem med samma egenskaper. Tillsammans med CPA Trousers bildar CPA Jacket en slitstark och tålig fältuniform vars användningsområde vida överstiger ett traditionellt regnställs. Systemet finns också anpassat för vinterbruk.

Styrkan ligger i mångsidigheten. CPA-systemet är inte bara ett regnställ. Den goda isoleringsförmågan gör uniformssystemet till förstavalet för många operatörer under långvarig användning i kyliga och svåra förhållanden. Det är det enda systemet de behöver.

Jonas Rydholm, Creative Director.

 

Läs mer om Taiga CPA Jacket