Bomull tar man bara på sig en gång

När du bor i norra Jämtland är det viktigt med bra kläder. Särskilt om du också har en stor passion för draghundssport.

- Du måste ha bra kläder om du ska bo här, konstaterar Linda Lindkvist som flyttade till Norråker för ungefär tre år sedan.

Här har hon, förutom familjen och hundarna, sin stora passion. Draghundssporten.

- Den här sporten ställer extremt höga krav på kläderna, säger Linda. Givetvis måste de klara kylan, men de måste dessutom vara vind- och vattentåliga. Du vill inte bli blöt när det är åtta timmar till nästa checkpoint, ner till -40 ute och du måste kunna arbeta under tiden.

Linda använder Snowhill Trousers och Arctic Jacket som yttersta lager.

- Eftersom jag är en frusen människa så är jag väldigt kräsen, det är viktigt för mig att det inte blåser igenom kläderna.

I den här typen av klimat går man sällan ut på byn i jeans, att ha ordentliga kläder är en livsstil.

- Man lever i sina underställ och ska man hem till någon och fika så är det stora klädhögar i hallen. Utan bra kläder fryser du och köldskador uppstår, så enkelt är det, menar Linda. Misstaget att ta på sig bomull, det gör man bara en gång.

Ska man tävla i de längre klasserna måste man skriva under på att man kan klara sig själv i 24 timmar. I utrustningen finns GPS-tracking så att funktionärerna kan hålla koll på deltagarna. Om man inte rört sig på 24 timmar skickas personal ut för att kolla hur man mår.

- Man måste klara av att vara själv om man ska trivas med den här sporten för det tar inte lång tid när man är ensam, kall och trött på släden innan man börjar tänka konstigt, säger Linda.

Sämsta vädret att vara ute i, om du frågar Linda, är när det blåser rejält och upp till storm. Då ser du inget, det finns inga spår och hundarna tappar gnistan. Då är det bara att parkera och vänta. Eller dimma med fukt, då blir det bara is överallt.

- Och hela sommarhalvåret, säger hon.