Blåsig sjöräddning på Åland

Att jobba på havet innebär stora utmaningar året runt. Även om det är sommar och sol blir du snabbt nedkyld när du är ute på öppet hav och kör i upp emot 35 knop.

Att jobba på havet innebär stora utmaningar året runt. Även om det är sommar och sol blir du snabbt nedkyld när du är ute på öppet hav och kör i upp emot 35 knop. Stephan Remmer har varit heltidsanställd på Ålands Sjöräddning i snart tio år, men har i andra former arbetat inom sjöräddning i ytterligare tio år. En stor del av uppdragen görs i skärgården öster om ön, men åt norr och väster är det öppet hav som väntar.

– Blåsten på Åland är i princip konstant, och på norra och västra sidan finns det ingenting som ger lä. Vinden är därför utan tvekan en av våra största utmaningar.
Sjöräddningen på Åland är aktiv så länge det inte är fast is, men när temperaturerna stigit har också arbetssäsongen blivit längre. Under februari månad har man varit ute på flera uppdrag, men generellt sker merparten av uppdragen sommartid. De vanligaste larmen handlar om tekniska problem, men det kan också röra sig om personskador eller båtar som gått på grund. Målet är att alltid vara på plats inom en timme från att larmet kommit in. Därför gäller det dels att få på sig kläderna snabbt och veta var man har sina kläder, men också att kunna ta sig fram på sjön snabbt utan att rucka på säkerheten. Blåsten är en konstant fiende, men även risken för att bli blöt.

– Kläderna spelar utan tvekan en stor roll för att vi ska kunna utföra vårt arbete på bästa möjliga sätt. Vi jobbar i en utsatt miljö i öppna båtar utan hytt, så även om det är sommar blir du kall in på kroppen om du inte har bra plagg.
Förutom att klädseln påverkar arbetet tycker Stephan också att den har en stor påverkan på humör och välmående.

– Är du blöt och kall tycker i alla fall jag att det påverkar mitt humör och att allting blir lite jobbigare. Är man varm och torr blir man gladare som människa helt enkelt.
Trots den utsatta arbetsmiljön trivs Stephan oerhört bra inom Sjöräddningen. Variationen är stor och arbetsdagen kan snabbt variera från administrativt arbete på kontoret till att hjälpa människor ute på sjön.

– Jag skulle ha väldigt svårt att sitta på ett kontor hela dagarna. Dessutom har jag alltid tyckt om att vara på sjön, så det här arbetet passar mig perfekt.