Ett nyutvecklat ställ med multiskydd

Taiga utvecklar nu ett revolutionerande arbetsställ som kommer passa för flera branscher. Islands räddningsorganisation Landsbjörg bjöds in till projektet då de har många riskfyllda uppdrag och landet har ett väldigt växlande väder.

Etna är ett tekniskt avancerat och smidigt arbetsställ som Taiga designat med input från Landsbjörg som varit vår kund sedan 15 år. Jackan och byxan är sydda i det nya materialet GORE-TEX Crosstech® Pyrad® Stretch Tyg som är slitstarkt och har skydd mot regn, vind, vätskeburen smitta och kemikalier samt är flamsäkert och antistatiskt. Med alla dessa egenskaper kan det även passa inom sjöfart, civilförsvar och räddningstjänst där extrema väder och uppdrag med många risker finns kombinerade. Färgen på slutprodukt kommer anpassas efter kund.

-  Det lätta, stretchiga tyget har god andningsförmåga och vi har tagit med fler detaljer som kunden sagt att de behöver: ventilationsöppningar, smarta fickor, knäskydd och en huva med plats för hjälm. Prototyper testas nu av användare inom räddningsorganisationen på Island, som möter allt från sjöräddning, laviner och vulkanutbrott vid sina utryckningar. Efter provperioden görs utvärderingar och eventuella justeringar innan skarp produktion, berättar Camilla Johansson, produktutvecklingschef på Taiga.

Landsbjörg, även kallad ICE-SAR, är en isländsk frivilligorganisation som ansvarar för en stor del av landets sök- och räddningsinsatser med hög beredskap och förmåga att agera snabbt. De har hundratals räddningsteam som ständigt tränas för att hantera nödsituationer både på land och till sjöss.

Läs mer på icesar.com.