Vad kan du om stretchmaterial

Kläder i diverse stretchmaterial är trendigt just nu. Funktionskläder och träningskläder blir allt mer stretchiga och stretchtrenden har tagit sig hela vägen till avancerade yrkeskläder.

Stretch är ett syntetiskt material framställt på konstgjord väg. Att ett material är stretchigt innebär att det kan sträckas ut, utan att tygfibrerna skadas, för att sedan återgå till sin tidigare form. Elastan (även kallat spandex eller lycra) är till exempel ett vanligt stretchmaterial.

På Taiga arbetar vi med stretch i flera plagg, men ibland behöver det göras en avvägning mellan stretch och andra viktiga funktioner. När man bygger in stretch i ett tyg resulterar det ibland i att det blåser rakt igenom plagget eller att det suger åt sig för mycket fukt. Därför är det viktigt att ta ställning till vilka funktioner som är viktigast när man utvecklar nya plagg. Om det exempelvis handlar om ett vindplagg, vars funktion är att stoppa vind, så är det självklart viktigt att det inte blåser rakt igenom plagget. Då behöver rörelse istället byggas in i passformen eller konstruktionen på andra sätt.

Stretch är bra, men det passar inte alltid i alla plagg och det löser inte heller alla yrkesproblem. I tillverkningen av avancerade yrkeskläder är det därför för Taiga extra viktigt att se över vilka av plaggets funktioner som är viktigast.