Så tolkar du tvättsymbolen

Många är osäkra på hur de ska tvätta sina arbetskläder och är nervösa för att kläderna ska ta skada. Men faktum är att det är väldigt enkelt, bara man vet vad symbolerna betyder och vad man ska fokusera på.

- I en del fall är det faktiskt så att plaggen tar mer skada av att inte tvättas än av att göra det, säger Lotta Bohlin Lindström som är designtekniker på Taiga.

I yrken där reflexerna är en viktig del av kläderna måste dessa rengöras ordentligt för att fungera. I andra fall kan stenar och smågrus som fastnar runt benslutet skava sönder byxorna om de inte rengörs regelbundet.

- Det absolut viktigaste du behöver hålla koll på är symbolen med baljan, säger Lotta. Den berättar maxtemperaturen som plagget tål att tvättas i. Ambulanskläder måste till exempel tvättas i 60 grader för att bakterierna ska dö.

Är det inget streck under baljan kan du stoppa maskinen full och använda ett helt vanligt program. Är det ett streck under fyller du maskinen till hälften och använder ett skonsammare program och är det två streck under så använder du dig av maskinens skonsammaste program, till exempel ylletvätt, även då är det viktigt att bara fylla maskinen till hälften.

- Anledningen till att du inte ska fylla maskinen är att plaggen då slits mot varandra och orsakar ett mekaniskt slitage, förklarar Lotta.