Överlevnadsexpertens tips för extrema vädersituationer

Stark kyla, brännande värme, ihållande regn och stark vind är vädersituationer de flesta av oss gärna undviker. Men för många av Taigas användare är det vardag att vistas i dessa extrema vädermiljöer. Vi har pratat med överlevnadsexperten Ingvar Krancher för att låta honom berätta om vad man bör tänka på när man utsätts för extremväder.

Extrema vädermiljöer ställer höga krav på de kläder du använder. Om du utsätts för brännande värme är det viktigt att bära kläder som skyddar mot solen, men om du istället utsätts för stark kyla, är det viktigt med plagg som skyddar mot kyla och vind.

- När en extrem vädersituation uppstår är det viktigt att vara klädd i rätt kläder, men det är också viktigt att förstå hur plagget ska användas för maximal funktion. Kunskap kring hur ett plagg ventileras, eller hur ett plagg stänger ute kyla allra bäst är viktiga delar i sammanhanget, berättar Ingvar Krancher.

Om du befinner dig i en situation där kroppen utsätts för stark kyla, så är det extremt viktigt att komma ihåg att det oftast går väldigt fort. Det rör sig om sekunder innan du blir nedkyld. Det är därför av mycket stor vikt att ha förstärkningskläder lättillgängliga som du snabbt kan sätta på dig.

Men det är inte bara kläderna som är viktiga i en extrem vädersituation. Ingvar Krancher berättar att oavsett om det är kyla, värme eller regn du utsätts för så är det viktigt att du försöker undvika att svettas.

- Det är viktigt att kroppen håller sig så neutral som möjligt. Det går åt mycket vätska i pressade situationer. Oavsett om det är hetta eller kyla du utsätts för så är det viktigt att ha med sig vätska.

Ingvar Krancher fyller 80 år i juni och har i över 30 år anordnat kurser i överlevnadsteknik. Ingvar är också en av de personer man får träffa på Taiga Test Camp, där du får möjlighet att lära dig mer om kläder och extremväder.

Läs mer om Taiga Test Camp