Överlevnadsexpertens tips för den som vill sova utomhus

Vi blir fler och fler som tar oss ut i skogen för att motionera, varva ner och njuta. Om nästa steg för dig är att tillbringa en natt utomhus kommer du ha stor nytta av överlevnadsexperten Ingvar Kranchers grundläggande tips.

Oavsett om du planerat att övernatta i skogen och har med dig tält och utrustning, eller överraskas av mörker och blir tvingad till det, finns det ett par grundläggande principer att luta sig mot.

  1. Vinden är den största utmaningen eftersom den snabbt kyler ner, se därför till att skaffa lä.
  2. Välj en plats med närhet till vatten som du kan koka.
  3. Det måste finnas möjlighet att göra upp och hålla liv i en eld.
  4. Bygg en koja eller ett vindskydd. Det ska vara lufttätt nertill och 50 cm upp för att undvika golvdrag. Skyddet bygger du av det material som finns men granris, mossa och näver är att föredra.
  5. Ett skydd får inte ta mer än en timma att bygga och det ska vara stort nog för dig att sitta i utan att behöva böja huvudet. Se till att det finns utrymme runt fötter och huvud när du ligger ner.
  6. Som liggunderlag är granris det bästa alternativet, det behöver vara minst en halvmeter tjockt för att du inte ska känna av markkylan. Finns inte granris fungerar det med mossa eller ljung.
  7. Få upp en reflektor som kan slå värmen från elden in i skyddet. En bergvägg är till exempel en utmärkt reflektor.
  8. Om du behöver en filt använder du granris eller mossa även till detta, men en bra eld och reflektor räddar dig undan kylan.