Hur är din reflexkunskap

40 procent av alla trafikolyckor där gående är inblandade inträffar när det är mörkt. Tvärtom vad många tror inträffar de flesta olyckor i stadstrafiken och inte på de mörka landsvägarna. Det beror givetvis på att det är fler i omlopp i städerna, men också på att det är lätt att glömma att andra inte ser dig bara för att du ser dem. Genom att bära reflexer syns du bättre och minskar risken för att råka ut för en olycka.

När man rör sig i trafiken är det viktigt att man syns från alla håll. Reflexer syns bäst om de är i rörelse. Därför är det bra att ha en reflex hängande i ett snöre och att placera reflexer runt armar och ben. Det är även bra om reflexerna sitter lågt eftersom du då syns bättre när bilen har halvljuset på.

En bra reflex syns i mörker eller under dåliga siktförhållanden när den träffas av ljuset från en strålkastare på en bil. Det beror på att reflexerna återkastar det starka skenet från strålkastaren. Om du har mörka kläder upptäcker en bil med halvljus dig på 20–30 meters avstånd och om du har ljusa kläder syns du från 60 meter. Om du bär reflex ser bilen dig redan på 125 meters avstånd. På vintern och om det är regnigt ute syns du ännu sämre. Dessutom blir bilens bromssträcka längre, ofta 2–4 gånger längre än vid normalt väglag.

En bra reflex är en fin optisk produkt som man bör hantera varsamt. Ligger en reflex i fickan tillsammans med mynt eller nycklar blir den repig och en repig reflex har tappat mycket av sin reflexförmåga. Håll reflexen borta från hög värme och vatten. Utsätts reflexerna för värme (till exempel i en varm bil) kan de optiska delarna förstöras och reflexen fungerar inte längre. Om vatten kommer in reflexens optiska delar kan reflektionsförmågan förstöras. Självklart ska du använda reflexen även när det regnar, men torka gärna av regndropparna från reflexens yta när du kommer in.

Du kan själv testa om en gammal reflex fungerar genom att hänga upp den och en ny reflex, som du vet fungerar, i ögonhöjd i ett mörkt rum. Sedan håller du en ficklampa mot tinningen och lyser på reflexerna på minst fyra meters avstånd. Om den gamla reflexen syns märkbart sämre än den nya ska du inte använda den längre.

Reflexkunskap

  • Reflexen ska vara minst 15 kvadratcentimeter för att ge tillräcklig reflektion.
  • Reflexen ska vara CE-märkt.
  • Använd reflexer i mörker och skymning. Utan reflex syns du mycket dåligt eller inte alls.
  • Använd reflex både i stan och på landet. Bara för att du ser betyder det inte att andra ser dig.
  • Bär reflexer lågt och så att de syns från olika håll, som t ex reflexband runt hand- och fotleder.
  • Byt ut reflexen då och då. Reflexer blir uttjänta och förlorar sin reflektionsförmåga efter ett par år.
  • Hundar och hästar behöver också reflexer.
  • Ha en reflex i jackfickan året om.