Blött arbete i Boden

Vi är många som fått erfara hur svårt det kan vara att jobba i rejäl kyla. Lägg till blåst, vatten och arbetspass på upp emot ett dygn i sträck så har du arbetsmiljön för VA-avdelningen i Bodens kommun. Här har man vattenläckor och trasiga avlopp som sin främsta uppgift, men inte som främsta utmaning. Den består istället i att hålla arbetsförmågan och välmåendet på topp när kylan och vätan skapar en extrem arbetssituation. Arbetet sker dessutom för det mesta på eller i anslutning till vägar, vilket ställer krav på synlighet och ett stort säkerhetstänk.

 
 
 

”Vi är de som är först på plats vid exempelvis vattenläckor, där vårt arbete bland annat består i att strypa vattenflödet innan rörläggare eller liknande tar vid. Arbetet sker för det mesta på vägar, och temperaturer på ned mot 40 minusgrader är inte ovanligt. Behöver du dessutom kapa vattenledningar kan du lägga till rejält med sprutande vatten på det. Det ställer oerhörda krav på kläderna.” - Tony Bexelius, drifttekniker VA-avd Bodens kommun

Uppgift

Ta fram kläder som fungerar i alla väder och situationer och som mycket väl står emot väta och kyla. Det var även viktigt med hög synlighet och reflexer godkända för vägarbete.

Lösning

Ett flexibelt och hållbart klädsystem som står emot rejäl kyla och väta och som fortfarande är smidigt att arbeta i.

Resultat

Nöjda användare som klarar av sitt arbete, oavsett väderförhållanden eller hur långt passet är. Plaggen har dessutom gjort att avdelningen fått ned sina utrustningskostnader, eftersom att plaggen håller längre än de som användes förut.