Niklas Haglund är Sveriges Bäst Klädda 2017

Niklas Haglund

När rösterna för Sveriges Bäst Klädda 2017 räknats var det tydligt att en person fångat folkets intresse lite extra. Föraren och spaningssoldaten Niklas Haglund ledde under hela omröstningen och var också den som slutligen stod som vinnare. Med ett utsatt yrke, flera utlandsmissioner i bagaget och ett noggrant tänk kring klädsel och utrustning var det många som tyckte att Niklas var värdig titeln, något som givetvis gladde segraren.

– Det kändes såklart jättebra! Jag hade precis kommit hem från min senaste utlandstjänstgöring i Mali när jag fick beskedet, så det var roligt att komma hem till.

På frågan om varför han tror att just han kammade hem titeln har han några olika tankar.
– Jag kan tänka mig att det handlar mycket om mitt typ av yrke och att jag verkar i en så pass skarp miljö. Inom försvaret finns dessutom en väldigt stark gemenskap, och har man någon gång jobbat inom försvaret så har man alltid det som gemensam nämnare och kan nog enkelt relatera till de utmaningar som det innebär.

Niklas har jobbat inom försvaret till och från i 17 år, där han de senaste åren deltagit ett antal utlandsmissioner men haft annat jobb när han befunnit sig hemma i Sverige. Att jobba i missioner utomlands lockade redan efter lumpen, och den första vändan gjorde han i Kosovo. Därefter har det blivit fyra ytterligare turer till Kosovo, tre till Afghanistan och nu senast till Mali.
– Det som lockar mest är nog äventyrskänslan och gemenskapen, och att man får se platser som man annars inte skulle besöka. Visst är det riskfyllt också, men vi är väl förberedda och väl på plats kan man inte tänka så mycket på det, utan då är det fullt fokus på arbetet.

De tidigare missionerna Niklas varit på har varit med NATO, och Mali blev den första FN-missionen. Något annat som skiljde sig mot tidigare missioner var klimatet.
– Mali har en annan typ av terräng och klimat, med mycket mer öken. Det är också betydligt varmare. Även om det kunde vara extremt varmt i Afghanistan också, så var det ändå än mer påtagligt i Mali där vi möttes av temperaturer på upp emot 48 grader när vi kom dit i maj.

I den hettan skulle de sedan träna, jobba och kunna hålla fokus. Operationerna utfördes mestadels i ökenmiljöer, där man förutom hettan också kunde råka ut för sandstormar.
– Det är klart att det var lite svettigt i början, men man vande sig faktiskt ganska snabbt. Det viktigaste var att se till att ha rätt utrustning, dricka mycket vatten och lyssna på kroppen. Börjar man må dåligt så måste man flagga för det.

Den största utmaningen när det kommer till utrustningen är att man i det varma klimatet gärna vill klä sig så tunt som möjligt samtidigt som arbetet kräver ett fullgott skydd. Försvarsmakten står för den utrustning som behövs, men till viss del kan man själv komplettera med egen utrustning så länge den är godkänd enligt de krav som ställs.
– Jag har köpt extra utrustning från Taiga som jag tycker passade extra bra för just den här typen av miljö och som även hade bra förvaringsmöjligheter.

Nu har Niklas hunnit komma tillbaka in i vardagen hemma i Sverige igen efter hemkomsten från Mali. Om det blir några fler utlandsmissioner vet han inte i nuläget.
– Jag är ju inte heltidsanställd inom försvaret och då är det svårare att komma med. Vi får se vad som händer helt enkelt!