Luftfuktighet

Så här upplever du den

Luftfuktighet

Vi människor känner resultatet av hög luftfuktighet först vid temperaturer runt 0° C och varmare. Kommer du t.ex. ner till Skåne upplevs det fuktiga klimatet som ”ruggigt”. I jämförelse kan den kallare luften uppåt i landet kännas behagligare. Trots att det skiljer flera minusgrader! Detta beror på att luften i Skåne innehåller mer fukt. Anledningen är enkel: ju varmare luft är, desto mer fukt kan den innehålla. Sambandet ser du i ett så kallat Mollierdiagram (se nedan).

Luftfuktigheten bidrar även till att skapa obehag i varmare klimat. I temperaturer över +34° C i kombination med fuktig luft får svetten svårt att avdunsta. Det beror på att när vi svettas så vill kroppen avdunsta fukt. Något som blir svårt när luften redan är mättad.

I kallt klimat påverkar luftfuktigheten vår klädsel. I det så kallade mikroklimatet (temperaturen, luftfuktigheten etc. inuti ett klädsystem) råder det runt 30-32° C närmast kroppen. Den luften kan därför hålla mer fukt än den kallare luften utanför. På väg ut ur klädsystemet kyls den varma luften av och fukten faller ut. Vätan hamnar i kläderna.

Plagg i funktionsmaterial ser till att transportera ut fukten ur klädsystemet. Men har du kläder i t.ex. bomull sugs istället fukten upp och lagras i kläderna. Det leder till att isolationsförmågan försämras kraftigt och värme tas från kroppen för att plagget ska torka. Du blir blöt och kall.

Luftfuktighet